7 powodów dla których musisz mieć blender ręczny

7 powodów dla których musisz mieć blender ręczny

Niezależnie od tego, czy właśnie przeprowadzasz się „na swoje”, mieszkasz w mieszkaniu studenckim czy jesteś wieloletnią panią domu, jest coś, co musisz mieć. Ręczny blender – urządzenie tak popularne, a mimo to wciąż niedoceniane. Przekonaj się, dlaczego ten sprzęt to must have każdej kuchni!

1. Przygotujesz zdrowe szejki

Zielone koktajle i owocowe smoothie to hity żywieniowe ostatnich lat. Nic dziwnego – są wyjątkowo zdrowe i pyszne, warto więc przygotowywać je jak najczęściej. Szczególnie zielone koktajle są warte włączenia do swojej diety – dostarczają witamin i minerałów, a także chlorofilu, czyli „roślinnej krwi”, której cząsteczka przypomina ludzką hemoglobinę, z tym, że zamiast żelaza zawiera magnez. Jeśli chcesz przygotować taki koktajl, pamiętaj, by nie mieszać za wiele składników naraz. Optymalnie wybieramy jedną zieloną roślinę – np. szpinak, sałatę, roszponkę, rukolę – oraz 2-3 owoce, które wzbogacają pożywność koktajlu oraz poprawiają smak. Dodatkowo łyżka siemienia lnianego lub sezamu i trochę wody. Wszystko blendujemy i podajemy.

2. Zrobisz pyszną i pożywną zupę

Zdecydowanie najpopularniejszy sposób wykorzystania blendera ręcznego, czyli zmiksowanie dowolnej zupy na gładki krem. Tak podana zupa jest bardziej elegancka, wykwintna – serwujemy ją z dodatkiem groszku ptysiowego, grzanek lub posypaną prażonymi pestkami dyni czy słonecznika. Zupa-krem to sposób na niejadka, który unika warzyw. Zmiksowanie wszystkich razem pozwoli ukryć nawet te nielubiane. Dodatkowo taki sposób gotowania jest wyjątkowo szybki. Przykładowo: na litr wrzątku wrzucamy opakowanie mrożonego groszku i gotujemy do miękkości z dodatkiem łyżeczki masła. Blendujemy, doprawiamy, zabielamy odrobiną śmietany i voila – zupa krem jest gotowa w 15 minut.

3. Zblendujesz ciasto na naleśniki i rachuchy

Jeśli jesteś studentem, na pewno chętnie jadasz niedrogie dania, jak naleśniki czy placki lub rachuchy. Oczywiście ubicie widelcem ciasta na naleśniki zwykle kończy się grudkami, ale nie oznacza to, że potrzebujesz miksera – równie dobrze poradzi sobie blender. W kilka minut z mąki, mleka, jajka i cukru (lub bez, w wersji na słono) zrobisz ciasto, które zamieni się w pożywne i smaczne danie dla głodnego studenta pomiędzy zajęciami lub dzieci-niejadków, które niechętnie jedzą obiady.

PS. Studencie, w tej chwili czujesz, że potrzebujesz mieć blender i szukasz niedrogiego i dobrej jakości sprzętu? Zajrzyj na www.emag.pl/blendery-reczne-miksery/c.

4. Przygotujesz szybki sos do spaghetti

Szybkie i smaczne danie na ciepło? Zagotowujesz wodę na makaron, w tym czasie podsmażasz 3 cebule z czosnkiem, bazylią i oregano, dodajesz 3 puszki pomidorów, doprawiasz solą i pieprzem. Wszystko dusisz, w międzyczasie wrzucasz makaron na wrzątek. Sos blendujesz i podajesz z makaronem, ewentualnie posypane tartym serem.

5. Zrobisz wegańskie lody

Jeśli nie możesz lub nie chcesz spożywać mleka krowiego lub masz ochotę na zdrową wersję lodów, blender pomoże ci wykonać je w kilka minut. Wszystko, czego potrzebujesz, to dowolne mrożone owoce, w tym koniecznie banan, który będzie podstawą lodów i nada im odpowiedniej konsystencji. Wszystkie składniki łączysz razem i blendujesz, dodatkowo możesz lekko osłodzić melasą lub ksylitolem. Jeśli chcesz przygotować czekoladowe lody, do bananów dodajesz karob lub prawdziwe kakao. Taki sposób jest świetnym rozwiązaniem, by niezdrową przekąskę zamienić w coś pożywnego i zdrowego. Latem polecamy zawsze trzymać kilka obranych bananów w zamrażalce – gdy pojawią się niespodziewani goście, mamy szybki sposób na poczęstunek.

6. Zrobisz szybkie pasty kanapkowe

Pyszne i pożywne pasty roślinne mogą być świetną alternatywą dla nudnej szynki i sera. Wystarczy, że z pomocą blendera zmiksujesz np. fasolę, dodasz podsmażoną cebulkę i trochę przypraw i zdrowa alternatywa dla smalcu gotowa – możesz podać na kanapce z dodatkiem kilku plastrów kiszonego ogórka. Jeśli Twoje dziecko lubi kanapki na słodko, zmiksuj ugotowaną na gęsto kaszę jaglaną z wiórkami kokosowymi i miodem, by przygotować słodki i zdrowy krem a’la rafaello.

7. Ubijesz ekologiczną śmietankę do ciała

Tak, to nie pomyłka – blender pozwoli nam zmiksować balsam do ciała o konsystencji gęstego masła! Potrzebujemy kilku łyżek maseł roślinnych o twardej konsystencji. Może to być masło shea w ilości 2 łyżek, które będzie stanowiło podstawę kosmetyku, a do tego pachnące masło kakakowe. Całość delikatnie podgrzewamy w kąpieli wodnej, tak, by się połączyło i dodajemy 2 łyżki płynnego oleju, np. ze słodkich migdałów. Następnie delikatnie blendujemy do połączenia się składników, po czym czynność kilka razy powtarzamy w miarę stygnięcia produktu. Jeśli mamy ochotę na bardziej pachnący kosmetyk, możemy dodać kilka kropli olejku eterycznego. Zwróćmy jednak uwagę, by był on przeznaczony do aplikacji na skórę i na wszelki wypadek wykonajmy próbę uczuleniową.



Zobacz także:


Masz ciekawą informację? Poinformuj nas o tym!


Użytkownicy Najem-Wynajem mają możliwość współtworzenia treści poprzez publikowanie własnych artykułów dotyczących tematyki naszego portalu. Zaproponuj temat na artykuł lub prześlij gotowy tekst. Koniecznie napisz o tym do nas, korzystając z zakładki kontakt.

Komentarze:

Opinie użytkowników